Impregneren wel/niet: verstandig?

Impregneren: wel of niet. Verstandig of gebakken lucht?

Vroeger waren meubelstoffen van katoen en wol: natuurlijke materialen die ook nog eens gekleurd werden. Tegenwoordig zijn (bijna) alle meubelstoffen gemaakt van polyester. De één noemt nylon of polyester de ander PU of PES: het zijn allemaal plastics. Zoals een vuilniszak, dus. Maar dan in stof/-draadvorm; door en door gekleurd.

Plastic heeft uiteraard hele andere eigenschappen dan katoen of wol: zowel in slijtage als in verkleuring of hoe een ongelukje kan worden opgelost. Want veelal is deppen (niet wrijven) met een vochtige doek (eventueel met gedestilleerd water en/of met een beetje natuurlijke zeep) voldoende om een stoel of bank weer als nieuw te krijgen.

Wekelijks je meubel stofzuigen voorkomt dat vuildeeltjes zoals zand in de stof slijtage en verkleuring kunnen veroorzaken. Stofverwijdering door te stofzuigen is goed omdat de kleuren van de stof dan ook minder snel zullen vervagen. Controleer vooraf of je stofzuiger en het mondstuk geschikt zijn voor meubelen en ga altijd voorzichtig te werk.

Impregneren kan ook. Vervuiling van de meubelstof kan in enige (!) mate voorkomen worden door het gebruik van speciale onderhoudsmiddelen. Maar of het helpt/werkt, hoe lang én met welke garantie: dat is de vraag!

Door te impregneren blijft de vlek bovenop de stof liggen waardoor deze niet intrekt en geen diepwerking heeft en dan ook makkelijker te verwijderen is (als je snel handelt). Vlekken altijd deppen met een lichtvochtige doek en niet inwrijven. Door te wrijven verwijder je de impregneerlaag en zo kan ook pilling ontstaan. Als je wilt impregneren, is het verstandig om een nieuw meubel meteen voor gebruik in te spuiten. Doe dat eerst als test op een minder zichtbare plek (achterkant) om te kijken of het impregneren geen kleurverschil oplevert.

Bedenk dat wanneer er bedrijven zijn die een bepaalde service of dienst aanbieden, er dus een markt voor is én er geld te verdienen valt. Want ze doen het niet voor niets. Daarbij is het (vooraf) verstandig te bedenken wat je van de service verwacht: garantie is namelijk een ruim begrip. Om een indruk te krijgen, lees ervaringen en reviews van anderen hier.

De Eekhoorn (de fabrikant van BePureHome, vtwonen en WOOOD) adviseert als volgt: deppen met een lichtvochtige, schone doek laat de meeste vlekken eenvoudig verwijderen. Is de vlek hardnekkiger? Laat een vochtige doek de vlek absorberen. Zorg dat je bij ribstof altijd vlekken verwijdert met de rib mee. Het eventueel naborstelen met een zachte borstel zal ervoor zorgen dat de ribstof zacht blijft aanvoelen. In de basis raden wij het impregneren van onze gestoffeerde meubelen af. Impregneren wordt voor onze eco-leder, velvets en teddy-stoffen ten zeerste afgeraden.

LET OP: Dit artikel gaat over onderhoud en reinigen van meubelstoffen en dus NIET over (eco) leder of andere stoffen. Hiervoor gelden weer andere reinigingsadviezen. Eco-leder bijvoorbeeld, is opgebouwd uit twee materialen: gerecycled echt leer en een polyester afdeklaag. Deze stof is niet vuilwerend behandeld omdat dit de toplaag van uitzicht zou kunnen veranderen. We raden ook het impregneren van deze stof ten zeerste af en mag ook absoluut niet behandeld worden met vet voor leer.

Onze ervaringen met een (periodieke) schoonmaakservice zijn supergoed! Dit soort specialistische bedrijven komen met professionele water-/stofzuigers en reinigen tegen een vergoeding je bank of stoelen waar je bij staat. Naast de vlekken op je meubel, is veel vuil niet met het blote oog te zien: door middel van dieptereiniging halen zij al het vuil en bacteriën eruit waardoor je meubel er weer tip top uitziet. Meer info: wijreinigen.nl of cleanmycouch.nl of Janex of schoonmaat.nl

Chat openen
Hallo, kunnen we je helpen?